МЕП 2021

Од 22. до 25. септембра 2021. године у Сокобањи одржана је Осма међународна конференција Рударство и заштита животне средине МЕП 2021 у организацији Универзитета у Београду Рударско-геолошког факултета, Центра за заштиту животне средине Рударско-геолошког факултета и Савеза инжењера рударства и геологије Србије.

На почетку конференције, присутнима се обратио председник организационог одбора конференције, проф. др Ивица Ристовић. Поздравио је све присутне, а затим их упознао са 25-огодишњем историјату одржавања ове међународне конференције.

MEP 2021

Председник организационог одбора проф. Ристовић поздравља учеснике

На крају свог говора, проф. Ристовић је најавио народну посланицу Скупштине Републике Србије др Александру Томић, која се захвалила на позиву да учествује у раду овако једне значајне међународне конференције. Др Александра Томић је говорила о стратешким и законодавним оквирима као факторима надзора над експлоатацијом руданог богатства у Републици Србији.

MEP 2021

Народна посланица др Александра Томић за говорницом

Следећи говорник је био представник Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, др Александар Јовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције.

MEP 2021

Поздравни говор др Александра Јовића, помоћника министра

Др Александар Јовић је испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а и у своје име поздравио све присутне и похвалио организаторе на успешној организацији конференције. Такође, нагласио је да ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије увек подржавати организацију оваквих научних скупова.

За говорницом се појавио и председник Општине Сокобања, др Миодраг Николић. И он је поздравио учеснике ове конференције. Захвалио се организаторима што су се определили да након 25 година, одржавање ове међународне конференције преселе у Сокобању, која је позната по рударству и по заштити животне средине. Др Миодраг Николић је и свечано отворио рад Осме међународне конференције о рударству и заштити животне средине.

MEP 2021

Председник општине Сокобања др Миодраг Николић

Са ове конференције проитекао је Зборник радова у коме је објављено 36 стручних и научних радова, домаћих и страних стручњака. У раду конференције узело је учешће око 50 учесника. Од тога је било око 20 чланова Савеза инжењера рударства и геологије Србије.